More than words

«De» sier jo at «man» bruker mye kroppsspråk i kommunikasjon, at det meste av det vi sier viser vi med kropp og uttrykk. Vel, jeg kan underskrive på at det er MYE som blir sagt med ord også, og som er veldig vanskelig å få uttrykt når den man prater med ikke hører.

A bruker cochleaimplantat omtrent hele hennes våkne tid. MEN, hvis hun blir sint eller trøtt kaster hun dem fra seg. Og når hun bader må vi ta de av henne.

Da er vårt kommunikasjonsverktøy veldig fattig.

Jeg opplever mange situasjoner nå som utfordrende fordi vi mangler tegn og A mangler ord. Vi har begynt så smått å lære oss noen tegn nå, slik at vi kan kommunisere med A også når hun ikke har lyd. Vi må lage avtaler med A når hun skal bade, for eksempel: «Når du er ferdig, gjør vi sånn (viser tegn) og da må du komme opp av badekaret». Det funker – til en viss grad.

Det hender jo (ganske ofte) at A ikke vil opp av badet, for å bruke det eksempelet. Da skrur hun på trassen og det blir fullt rabalder. Med M kunne vi roe ned ved å snakke om at nå skal vi lese bok og kose oss, se en film etc. Med A kan vi bare kommunisere med de få tegnene vi kan, helt til vi får på henne lyden igjen (og det er ikke gjort på et blunk hvis hun er i det hjørnet).

For første gang etter at A kom til verden har vi tid til å konsentrere oss om (fraværet av)hørselen hennes. Det har vært mye annet vi nødvendigvis har måttet prioritere først, pluss at nå er hun i en alder hvor hun delvis gjør seg forstått, og fullt og helt forventer å bli forstått.

Vi har lært oss de viktigste tegnene: «Ferdig», «hjelpe» og «is». Nå gjenstår bare resten… Puh! Livet med Bartter Syndrom

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s