Lyden som nesten ble borte

Det er juleferie.
Vi befinner oss på en strand i et land som er varmere enn Norge i desember (som om det er vanskelig å finne..). Det er ikke så varmt at vi kan bade. Men vi bygger sandslott som vi pynter med steiner og skjell. Barna løper barbeint ned mot vannet. Hyler frydefullt når bølgene kaster seg oppover sanden og stryker over føttene deres. Kaldt. Herlig.

A er døv som en følge av Bartter Syndrom. Hun har fått operert inn cochleaimplantat, heretter forkortet CI. Implantatet gir henne muligheten til å oppfatte lyd. Hun hører annerledes enn oss, men like fullt gir CI henne en mulighet til å utvikle talespråk og lytteevne. To spoler festes på hver sin side av hodet hennes ved hjelp av en magnet. Når disse er skrudd på og festet til hodet hører hun. Når spolene tas av er hun helt døv.

Vi følger alltid ekstra godt med på A. Hun har CI-spoler som ikke må falle av, og en knapp på magen som ikke må dras ut. (Knappen, sonden og den biten blir utgangspunktet for et senere blogginnlegg). Tilbake til CI-spolen. Vi følger med, passer på, likevel er spolen på den ene siden plutselig borte. A hører bare med ett «øre» nå. Det andre «øret» ligger et sted i sanden.

Lete. Hvor har hun vært i løpet av det siste minuttet? Å lete etter hennes sandfargede CI-spole i sanden virker håpløst. Og hva skjer om vi ikke finner den? Vi skal være på ferie i flere uker. Skal A ha ett «øre» i hele ferien? Vil det sette henne mer tilbake språkmessig? Og hva med balansen hennes, blir den påvirket? Tanker surrer, frustrasjonen øker. Vi tråler stranden opp og ned. Irriterer oss over at vi ikke passet bedre på. Tok noen flere forhåndsregler. Festet dem bedre.

Plutselig ligger den der. Rett foran føttene våre. Litt sandete, men ellers helt brukbar.
Vi kjøper pensler og får renset spolen. Vi kjøper fargesterke klistremerker for at de skal bli lettere å finne en annen gang (for ja, de kommer til å bli borte igjen). Vi lover oss selv at vi skal passe bedre på. Det er ikke bare, bare når en av sansene til barnet vårt er avhengig av at vi vet hvor den befinner seg til enhver tid.

Linker om cochleaimplantat:Cochleaklubben
Hvordan høres lyd ut med cochleaimplantat

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s